SV Anto
SLIDER
previous arrow
next arrow
Slider

Izlet u Kraljevu Sutjesku i na Bobovac

Stazama kraljeva i kraljica

Izlet u Kraljevu Sutjesku i posjeta kraljevskom gradu Bobovcu

Franjevci samostana Sv. Ante na Bistriku organiziraju izlet za studente i mlade koji tijekom godine posjećuju studentske tribine utorkom. Redovito se organiziraju po dva izleta, jedan po semestru. Ove godine naša odredišta bila su samostan i crkva Sv. Ivana u Kraljevoj Sutjesci, te kraljevski grad Bobovac. Pod vodstvom fra Marinka Pejića, zajedno s fra Ivanom Šarčevićem, fra Nikom Josićem i fra Stipom Kljajićem preko 40 studenata je u subotu, 7. svibnja, krenula na spomenuto putovanje. Kratku pauzu namijenjenu za doručak i jutarnju kavu napravili smo u Ćatićima, u restoranu Kameni dvorac, tik uz autocestu Sarajevo-Zenica.

U Kraljevoj Sutjesci dočekao nas je naš domaćin fra Stjepan Duvnjak, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i fra Željko Brkić, samostanski vikar. Gvardijan fra Zoran je imao pastoralne obveze. Fra Stjepan nas je proveo kroz bogatu knjižnicu, muzej, galeriju i crkvu Sv. Ivana Krstitelja. Samostan u Kraljevo Sutjesci je zajedno sa samostanima u Kreševu i Fojnici jedini samostan u Bosni Srebrenoj koji, uz manja i veća stradanja, aktivno djeluje već gotovo šest i pol stoljeća. Sagrađen je najvjerojatnije u prvoj polovini 14. stoljeća. Godine 1658. samostan je izgorio, a s njime i dragocjeni arhiv i knjižnica. Novi je podignut 1664. Samostan u sadašnjem izdanju izgrađen je 1897. Do početka 20. stoljeća u sutješkom samostanu bio je za dio franjevačkih kandidata organiziran studij filozofije i bogoslovije, a tu je kasnije smješten i novicijat gdje će ostati sve do 1973. Samostan je vrlo bogat kulturno-povijesnim i umjetničkim sadržajima, u što smo se uvjerili razgledavajući arhiv i muzej, te slušajući fra Stjepanovo iscrpno izlaganje.

Nakon što smo završili s obilaskom samostana, zaputili smo se k ostacima zidina srednjovjekovnog kraljevskog grada Bobovca. Unatoč našim strahovanjima, vrijeme nas je dobro poslužilo, pa smo mogli nesmetano, bez kiše, uživati u prirodnim ljepotama srednjobosanskog kraja hodajući do Bobovca, grada smještenog između dvije rijeke, Bukovice i Mijakovskog Potoka, na oko 700 m nadmorske visine. Bobovac je svojim obrambeno-strateškim položajem pružao zaštitu  bosanskim vladarima od bana Stepana II. preko kralja Tvrtka I. Kotromanića do Stjepana Tomaševića. Po osnovnoj namjeni, načinu arhitektonske izvedbe i po političkom značenju, Bobovac doseže funkciju što su ih za tadašnju Ugarsku imali Stolni Biograd i Višegrad. Političko značenje Bobovca najbolje se ogleda u činjenici da se unutar njegovih zidina čuvala bosanska kruna. U svibnju 1463. Bobovac su zaposjeli Osmanlije označivši time kraj ove prijestolnice bosanskog kraljevstva. God. 2002. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine povijesno područje Srednjovjekovni grad Bobovac proglasila je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Vrijeme na Bobovcu iskoristili smo za razgledavanje grobne kapele bosanskih kraljeva, penjanje na tvrđavu i jednostavno uživanje u okrepljujućem zelenilu prirode. Kratka “predavanja” o Bobovcu održali su Franjo Leovac, student arheologije i Amar Zuka, student arhitekture. Tako ni na ovom mjestu nije izostao edukativni dio našega izleta.

Spustili smo se do odmarališta uz rijeku Bukovicu gdje su nas fra Niko, fra MIroslav Jonjić i fra Ivan Jaković već čekali s roštiljem. Budući da smo od hodanja svi bili gladni, hrana je planula, a druženje smo nastavili uz veseli razgovor i pjesmu.  Siti, veseli i zadovoljni onim što smo vidjeli i čuli, krenuli za Sutjesku, prema busu. Bilo je to još jedno lijepo druženje i kvalitetno iskorišten dan u organizaciji bistričkih franjevaca, a razloga za tugu zbog rastanka i velike riječi nije bilo, jer ipak ćemo se vidjeti u utorak na novoj tribini!

Barbara Markešić

Sveti Anto 2022.
Najnovije slike
Foto-10-1024x576-1 199347-1 sv.-ante-bistrik-foto-halacevic-368x600 P1015588
Arhiva

BISTRIK – SAMOSTAN SV. ANTE Franjevačka 6 BiH-71000 SARAJEVO Tel.: 033/236 107 Fax: 033/236 108 E-mail: svantosarajevo@gmail.com
2017 - SVA PRAVA PRIDRŽANA