SV Anto
SLIDER
previous arrow
next arrow
Slider

Šibenčani na Bistriku

Arkanđeo Mihael u grafikama i crtežima

Likovna izložba u povodu prvog pisanog spomena grada pod Šubićevcem

U organizaciji Udruge za promicanje kreativnih aktivnosti „Faust“ iz Šibenika i Franjevačkog samostana sv. Anto na Bistriku u večernjim satima 14. svibnja ove godine otvorena je skupna izložba pod nazivom 950. godina pod okriljem svetog Mihovila. Na samom početku izložbe poznata dalmatinska ženska klapa „Skradinke“ iz istoimenog Skradina vrlo je lijepo izvela skladbu „Krka“, nakon koje je fra Perica Vidić u ime domaćina, odnosno Samostana sv. Ante na Bistriku, pozdravio goste iz Šibenika i oko pedesetak posjetitelja, uglavnom Sarajlija i Sarajki. Potom je fra Perica zamolio gospođu Zdenku Bilušić da se u ime udruge „Faust“ obrati prisutnima.

Gospođa Bilušić je ukratko predstavila udrugu „Faust“, koja nosi ime po znamenitom Faustu Vrančiću, naglašavajući kako je likovna izložba kojom se predstavljaju u Sarajevu u biti skup grafika i crteža amaterskih i akademskih umjetnika na temu sv. Mihovila, jednog od četiriju zaštitnika Šibenika. U nastavku je pojasnila kako se ove godine obilježava 950 godina od najranijeg pisanog spomena Šibenika. Naime, Šibenik se, kao mjesto, odnosno lokalitet, prvi put spominje 25. prosinca 1066., u povelji hrvatskog kralja Petra Krešimira IV, kojom benediktinskom samostanu sv. Marije u Zadru daruje zemlju, zbog čega se ovaj grad pod Šubićevcem često i naziva Krešimirov grad. Tema skupne izložbe jest sveti Mihovil, budući da je ovaj zaštitnik Šibenika stoljećima zauzimao značajno mjesto ne samo u religijskom izričaju, dakle u crkvama i bogomoljama, nego također i u društvenom životu. Naime, iznad gotovo svih gradskih vrata nalazio se lik sv. Mihovila, kao i na novčiću „bagatinu“ ili gradskom pečatu i statutu grada.

Nakon obraćanja gospođe Zdenke, klapa „Skradinke“ je izvela još dvije skladbe nakon kojih je fra Perica i službeno otvorio izložbu koja će ostati otvorena sve do 28. svibnja u Maloj Galeriji Franjevačkog samostana sv. Anto na Bistriku.

Spomenuta klapa „Skradinke“, u nedjelju, 15. svibnja, održali su koncert duhovnih i tradicionalnih pjesama u crkvi sv. Ante na Bistriku s početkom u 12 i 30 sati.

FSK

 

 

 

Sveti Anto 2022.
Najnovije slike
Foto-10-1024x576-1 199347-1 sv.-ante-bistrik-foto-halacevic-368x600 P1015588
Arhiva

BISTRIK – SAMOSTAN SV. ANTE Franjevačka 6 BiH-71000 SARAJEVO Tel.: 033/236 107 Fax: 033/236 108 E-mail: svantosarajevo@gmail.com
2017 - SVA PRAVA PRIDRŽANA